Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζωγραφίζοντας σε μικρή και σε μεγάλη κλίμακα

Συνήθως ένα παιδί ζωγραφίζει με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές πάνω σε ένα χαρτί μεγέθους Α4. Ακόμα και να μη δείχνει ότι έχει βαρεθεί, σίγουρα θα εκτιμούσε λίγη ποικιλία! Αλλάζοντας το μέσο, θα εξερευνήσει διαφορετικές υφές· αλλάζοντας το μέγεθος θα πειραματιστεί με μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική θα ανανεωθεί και η εμπειρία του θα γίνει πλουσιότερη.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας μόνο το μέγεθος, δίνοντας στο παιδί χαρτιά μικρότερα, π.χ. ένα Α4 κομμένο στα δύο, ή μεγαλύτερα, π.χ. ένα Α3 ή ένα κομμάτι από χαρτί του μέτρου. Φυσικά μπορούμε να δοκιμάσουμε και χαρτιά διαφορετικών χρωμάτων ή υφών, όπως π.χ. μια χαρτοσακούλα από το σούπερ μάρκετ που έχουμε ανοίξει για να ζωγραφίσει το παιδί στο εσωτερικό της (το εξωτερικό συνήθως έχει τύπωμα).

Αν αλλάξουμε και το μέσο, π.χ. υγρές μπογιές αντί για μαρκαδόρους, τότε σίγουρα θα προκαλέσουμε μεγαλύτερη περιέργεια! Δικαίως βέβαια, μπορεί να διστάζουμε να δώσουμε στο παιδί υγρές μπογιές γιατί θα χρειαστεί αρκετό καθάρισμα μετά. Γι’ αυτό και σας προτείνω δύο ιδέες που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το «χαμό». Είναι πάντα χρήσιμο ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο ή μια παλιά πλαστική κουρτίνα μπάνιου που θα απλώνετε στο τραπέζι ή στο πάτωμα και πολύ απλά θα βάζετε στο πλυντήριο στο τέλος της όποιας δραστηριότητας. Βολεύει επίσης να φορά το παιδί μια ποδιά ή πρόχειρα ρούχα (ή το μαγιώ του αν είναι καλοκαίρι) και να έχετε κοντά μια λεκάνη για να πετάτε μέσα πινέλα και ο,τιδήποτε άλλο λερωμένο.

Ιδέα 1: ζωγραφίζοντας σε μικρή κλίμακα
Αυτή είναι μια σούπερ ιδέα γιατί περιορίζει το χαμό σε ένα πλαστικό δίσκο – άλλο χρήσιμο εργαλείο και αυτό. Βάζετε στο δίσκο ένα κομμάτι χαρτί μικρότερο από Α4 και μια παλέτα για τις μπογιές. Εγώ χρησιμοποιώ μια παλιά αυγοθήκη ψυγείου, αλλά κάνουν και οι πλαστικές θήκες των αυγών που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ – κόβουμε το καπάκι από τη βάση και έχουμε δύο παλέτες. Βάλτε 3-4 υγρά χρώματα στις θήκες της παλέτας σας και σε κάθε χρώμα βάλτε από μία... μπατονέτα! Ζωγραφίζοντας με μπατονέτα, το παιδί εξερευνά ένα διαφορετικό μέσο ζωγραφικής αλλά και εξασκεί τη λεπτή του κινητικότητα.


 Ιδέα 2: ζωγραφίζοντας σε μεγάλη κλίμακα

Αυτή την ιδέα καλύτερα να τη δοκιμάσετε σε εξωτερικό χώρο, στο μπαλκόνι ή στην αυλή, ώστε να πλύνετε μετά παιδί και λεκέδες με το... λάστιχο! (Για καλό και για κακό, μπορείτε να απλώσετε κάτω το πλαστικό τραπεζομάντιλο που σας έλεγα, να φορέσετε στο παιδί ποδιά ή το μαγιώ του και να έχετε κοντά και μια λεκάνη για να πετάξετε μέσα τα βρώμικα πινέλα.)

Βασικά χρειάζεστε ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτί του μέτρου. Κολλήστε το πάνω σε καβαλέτο ή -αν δεν έχετε- στο τζάμι της μπαλκονόπορτας απ’ έξω. Βάλτε χρώματα στην παλέτα ή ακόμα καλύτερα –κρίμα που δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα- σε μικρά βαζάκια. (Στα βαζάκια χωράει μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος που θα χρειαστεί για τη μεγάλη κλίμακα, στέκονται καλύτερα τα πινέλα και, αν περισσέψει χρώμα, απλώς κλείνετε το βαζάκι με το καπάκι του για την επόμενη φορά.) Αν το χρώμα είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο νερό.

Σημαντικό να δώσετε στο παιδί σχετικά μεγάλα πινέλα για να μπορεί να ζωγραφίσει με μεγάλες κινήσεις. Αν έχετε αρκετά πινέλα, μπορείτε να βάλετε ξεχωριστό πινέλο για κάθε χρώμα. Έτσι αποφεύγετε το μπέρδεμα των χρωμάτων (που συνήθως καταλήγει σε μια καφέ απόχρωση) και το ξέπλυμα του πινέλου κάθε φορά που αλλάζει το παιδί χρώμα – άρα αποφεύγετε και αρκετές πιτσιλιές από το βρώμικο νερό!


Η ζωγραφική σε «όρθια στάση» έχει και αυτή σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορεί να ευκολότερη για ένα παιδί που δυσκολεύεται ακόμα να μείνει καθισμένο για αρκετή ώρα. Του επιτρέπει να κάνει μεγαλύτερες κινήσεις με τα χέρια του και να βάλει περισσότερη ενέργεια στη ζωγραφική του. Επίσης, το αφήνει να κινείται ελεύθερο γύρω από το έργο, κοιτάζοντάς το από διαφορετικές γωνίες και απόσταση και αποκτώντας καλύτερη προοπτική.


Και όσο το παιδί ζωγραφίζει, μη μείνετε κι εσείς αμέτοχοι! Ευκαιρία να πιάσετε και πάλι μπογιές και πινέλα (ή μπατονέτες!) και να ξυπνήσετε τον καλλιτέχνη μέσα σας!

Πρώτη δημοσίευση

Σχόλια