Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αλυσίδα της καλοσύνης

Τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια τα θυμάμαι από τη δική μου παιδική ηλικία - έχει δίκιο η μαμά αδερφούλη, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της! Ήταν τα κλασικά που βρίσκεις και σήμερα, φτιαγμένα από χαρτόνι με αριθμημένα παραθυράκια. Κάθε μέρα από 1 έως 24 Δεκεμβρίου ανοίγαμε με τον αδερφό μου από ένα παραθυράκι για να ανακαλύψουμε μία Χριστουγεννιάτικη εικόνα κι ένα σοκολατάκι.

Από τότε, η συζήτηση για τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια έχει προχωρήσει πολύ. Βρίσκεις πλέον διάφορα έτοιμα προϊόντα, αλλά και ιδέες για να φτιάξεις εσύ ένα για/ μαζί με το παιδί σου, βάζοντας λιχουδιές και παιχνιδάκια μέσα σε σακουλάκια, φακελάκια ή κουτάκια. Της "μόδας" είναι να προσθέτεις και χαρτάκια με δραστηριότητες σχετικές με τα Χριστούγεννα, όπως να στολίσετε οικογενειακώς το δέντρο, να δείτε μια Χριστουγεννιάτικη ταινία ή να γράψετε γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Ωραία είναι όλα αυτά για πολλούς λόγους: η προσμονή του παιδιού να ανοίξει κάθε μέρα από ένα κουτάκι, η ευκαιρία να περάσετε όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο, η διατήρηση της μαγείας των Χριστουγέννων, η δημιουργία χαρούμενων αναμνήσεων...

Αλλά... (θα το φανταστήκατε ότι θα ακολουθούσε ένα "αλλά"), ενώ μου αρέσουν εννοείται όλα αυτά, μου φαίνονται, πώς να το πω, κάπως "οικογενειακο-κεντρικά". Λες και δεν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να κάνουμε οικογενειακώς διάφορα Χριστουγεννιάτικα αυτές τις μέρες (τραπέζια, δώρα, ταινίες, ιστορίες) ή δεν (θα έπρεπε να) περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας όλο το χρόνο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι οι σημερινοί γονείς ασχολούμαστε υπερβολικά με αυτό που λέμε δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Σκέφτομαι επίσης ότι με το να ζούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο φουλ μέσα στο δικό μας σπίτι, ξεχνάμε ότι αυτή η μαγεία θα έπρεπε να βγαίνει και "έξω": τα Χριστούγεννα στην ουσία τους είναι η γιορτή της αγάπης, της καλοσύνης και της προσφοράς.

Έτσι, όταν έπεσα πάνω στα ξωτικά της καλοσύνης, μου ήρθε η ιδέα για το δικό μας χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Τα ξωτικά αυτά εμφανίζονται λέει κάθε μέρα σε διαφορετικό σημείο του σπιτιού με ένα σημείωμα που σε ενθαρρύνει να κάνεις μια πράξη καλοσύνης. Εγώ προτίμησα ο "υποκινητής" των πράξεων καλοσύνης να είναι ο Άγιος Βασίλης. 'Ηδη πρέπει να σκαρφίζομαι απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με ένα φανταστικό πρόσωπο, δε θα άντεχα να το κάνω και για δεύτερο!

Έγραψα λοιπόν σε λωρίδες χαρτί 24 "πράξεις καλοσύνης" και με τις λωρίδες έφτιαξα κρίκους που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο για να σχηματίσουν μια αλυσίδα. Αρίθμησα τους κρίκους από το 1 έως το 24 κι άφησα την αλυσίδα στο δωμάτιο της Σοφίας, μαζί με ένα γράμμα από τον Άγιο Βασίλη. Το γράμμα έλεγε:

Αγαπητή Σοφία,

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο η γιορτή των δώρων και των γλυκών. Είναι και η γιορτή της αγάπης και της καλοσύνης. Γι’ αυτό και σου στέλνω αυτή την «αλυσίδα της καλοσύνης». Κάθε μέρα, θα ανοίγεις από ένα κρίκο της αλυσίδας, που θα σου ζητά να κάνεις μια πράξη καλοσύνης. Όταν δίνεις χαρά στους ανθρώπους γύρω σου, γίνεσαι κι εσύ πιο χαρούμενη!

Με αγάπη,
Ο Άγιος Βασίλης





Και κάποιες από τις "πράξεις καλοσύνης" που έγραψα:
1. Μοίρασε αγκαλιές
2. Διάλεξε ένα βιβλίο/ ένα παιχνίδι που δε χρειάζεσαι πια να χαρίσεις σε λιγότερο τυχερά παιδιά
3. Πες όσα περισσότερα "σ' αγαπώ" μπορείς
4. Βοήθησε τη μαμά/ τον μπαμπά σου να μαγειρέψει/ να στρώσει το τραπέζι/ να πλύνει το αυτοκίνητο
5. Ταχτοποίησε το δωμάτιό σου
6. Πάρε τηλέφωνο τον παππού ή τη γιαγιά να πεις "καλημέρα"
7. Φτιάξε δωράκια ή κάρτες για τη δασκάλα σου, τη νονά σου, τα ξαδέρφια σου κ.λπ.
8. Φτιάξτε με τη μαμά μπισκότα να τα προσφέρετε στους γείτονες (ευκαιρία να τους γνωρίσετε κιόλας!)
9. Να χαμογελάς σε όποιον βλέπεις όλη τη μέρα
10. Βάλτε με τη μαμά σε τσαντούλες χρωμοσελίδες και μαρκαδόρους να χαρίσετε σε παιδιά που αυτές τις μέρες νοσηλεύονται
11. Πήγαινε στο σούπερ-μάρκετ με τη μαμά ή τον μπαμπά και αντί να ζητήσεις να αγοράσει κάτι για σένα (εδώ σας θέλω!), πάρε 3 πακέτα μακαρόνια να τα βάλεις στο κουτί για φτωχές οικογένειες
12. Τάισε τα πουλιά/ αδέσποτα ζώα
13. Ξεχωρίστε με τη μαμά ρούχα που δε σου κάνουν πια να τα δώσετε σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη
14. Διαλέξτε με τον μπαμπά ένα δώρο για τη μαμά (και αντίστροφα)
15. Στρώσε το κρεβάτι σου

Με παραλλαγές, οι παραπάνω ιδέες εύκολα γίνονται 24 και περισσότερες πράξεις καλοσύνης, αν και εννοείται δε χρειάζεται να ξεκινήσει κανείς από 1 Δεκεμβρίου. Σίγουρα εσείς θα έχετε κι άλλες ιδέες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Εγώ τις κράτησα σχετικά απλές για πρώτη μας φορά και για τα 5 χρόνια της Σοφίας.

Μέχρι στιγμής -είμαστε στον κρίκο νο 6- η Σοφία το έχει πάρει πολύ ζεστά! Σίγουρα η ικανοποίηση της προσφοράς είναι λιγότερο "έντονη" από την ικανοποίηση του να ανοίγει δώρα, να τρώει γλυκά ή να βλέπει τηλεόραση, αλλά θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα είναι εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντική. Και εν τω μεταξύ, κάνουμε μαζί και πολλά "Χριστουγεννιάτικα", γιατί αρέσουν και σε μένα εκτός από τη Σοφία. Όπως τη μέρα που φτιάξαμε fondue σοκολάτας με φρούτα για να πάρουμε ενέργεια και να στολίσουμε το δέντρο με μουσική υπόκρουση χριστουγεννιάτικα Ζουζουνο-τράγουδα.


Καλά Χριστούγεννα με αγάπη!


Σχόλια