Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυρωδιά από φρέσκο ψωμί

Υπάρχει μια βαθιά ικανοποίηση στο να ψήνεις δικό σου ψωμί. Ίσως γιατί είναι «βασική» τροφή – με ψωμί και νερό που λέει ο λόγος μπορείς να ζήσεις. Ίσως γιατί ευωδιάζει το σπίτι όσο ψήνεται. Κάποιοι μπορεί να έλεγαν ότι και το ίδιο το ζύμωμα είναι ψυχοθεραπευτικό με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του. Για το τελευταίο δεν έχω άποψη γιατί το ψωμί αυτής της συνταγής… ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΖΥΜΩΜΑ!!!

Η αρχική συνταγή προέρχεται από το βιβλίο συνταγών του θρυλικού χορτοφαγικού εστιατορίου Cranks στο Λονδίνο. Όταν σπούδαζα εκεί, πηγαίναμε συχνά για το φρέσκο σπιτικό φαγητό, τις γενναιόδωρες μερίδες και τις καλές τιμές. Δυστυχώς τα περισσότερα υποκαταστήματα του εστιατορίου είναι σήμερα κλειστά, με εξαίρεση ένα και αυτό στο Devon… Αξίζει όμως να ψάξετε στο δίκτυο για κάποιο μεταχειρισμένο αντίγραφο του βιβλίου συνταγών - εμένα παραμένει το αγαπημένο μου!

Τη συνταγή άρχισα να τη φτιάχνω ως εργένισσα. Καθώς δούλευα από το πρωί ως το βράδυ, δεν προλάβαινα ποτέ να αγοράσω ψωμί από φούρνο και τα συσκευασμένα των σούπερ-μάρκετ δε μου έλεγαν τίποτα. Αλλά και να έβρισκα μια μέρα χρόνο να περάσω από φούρνο, αποκλείεται να έτρωγα μόνη μου μια φρατζόλα μέσα σε 1-2 μέρες. Και τι χειρότερο από μπαγιάτικο ψωμί… Έφτιαχνα λοιπόν το ψωμάκι της συνταγής τα σαββατοκύριακα και μετά το  έκοβα σε λεπτές φέτες και τις έβαζα στην κατάψυξη. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να θυμηθώ να βγάλω από την κατάψυξη όσες φέτες ήθελα καμιά ώρα πριν. Αλλά και να το ξεχνούσα, βάζοντας φέτες στη φρυγανιέρα είχα ζεστό ψωμάκι σε δευτερόλεπτα!

Άρχισα να το ξαναφτιάχνω λόγω Σοφίας. Όπως ίσως ξέρετε (κι αν δεν ξέρετε γρήγορα θα καταλάβετε!), είμαι πολύ σχολαστική με τη διατροφή της – για να το θέσω επιεικώς! Όταν άρχισα να της δίνω ψωμί (πότε είναι τα σιτηρά, μετά τον 8ο μήνα; Το ξέχασα ήδη!), έψαχνα ΚΑΙ βιολογικό ΚΑΙ χωρίς αλάτι. Πάρ’ το αυγό και κούρευτο δηλαδή!

Τη συνταγή την έχω φτιάξει δεκάδες φορές, οπότε έχω κάνει μερικές αλλαγές. Καταρχήν, έχω διπλασιάσει τις ποσότητες – αφού μπαίνω στον κόπο να φτιάξω ψωμί, φτιάχνω λίγο παραπάνω! Τις υπόλοιπες θα τις δείτε παρακάτω.

Υλικά

  • 500-800ml χλιαρό νερό
  • 30γρ φρέσκια μαγιά – εγώ χρησιμοποιώ ένα κύβο φρέσκιας μαγιάς των 25γρ που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ και αρκεί
  • 2 κγ ζάχαρη – εγώ δε βάζω καθόλου ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι – στην αρχική συνταγή αναφέρεται ολικής άλεσης, εγώ χρησιμοποιώ μισό ολικής και μισό άσπρο, γιατί έτσι μου φαίνεται πιο νόστιμο
  • 2 κγ αλάτι – εγώ βάζω λιγότερο ή και καθόλου

Εκτέλεση

  1. Διαλύστε τη φρέσκια μαγιά και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε) σε λίγο από το χλιαρό νερό – αφήστε για 10 λεπτά.
  2. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάααλο μπωλ ή λεκανίτσα. Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.λπ. Τελευταία το έχω φτιάξει με σταφίδες και κανέλα χωρίς καθόλου ζάχαρη και φαγώθηκε αμέσως!
  3. Προσθέστε το νερό με τη μαγιά στο αλεύρι και ανακατέψτε. Σταδιακά προσθέστε λίγο-λίγο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας. Προσοχή! Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το νερό! Εμένα συνήθως μου περισσεύουν 200-300ml. Αν σας πέσει παραπάνω νερό και γίνει «λασπωτό», προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
  4. Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα κέικ 35εκ περίπου και βάλτε το ζυμάρι μέσα δίνοντάς του το σχήμα της φόρμας. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε το για 20 λεπτά να φουσκώσει.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει.
  6. Βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο και αναποδογυρίστε σε επιφάνεια κοπής ή σχάρα για να κρυώσει το ψωμί.
 
Μπορείτε φυσικά να πλάσετε το ζυμάρι σε ψωμάκια στρογγυλά ή μακρόστενα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση, βάλτε τα σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αφήστε τα να φουσκώσουν 10-15 λεπτά και ψήστε τα στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια