Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πικνίκ με κέικ βερίκοκο


Όλο το καλοκαίρι οι συναντήσεις των CretaMums γίνονταν στον Ευκάλυπτο*. Μετά την πρώτη κιόλας φορά, αποφασίσαμε να καθόμαστε στα τραπέζια του πικνίκ δίπλα στο καφέ. Όχι τόσο για λόγους οικονομίας. Απλώς τα παιδιά εκεί προτιμούσαν να παίζουν, γεμίζοντας και αδειάζοντας τα κουβαδάκια τους με χαλίκια. Και εμείς καταλήγαμε να πηγαίνουμε πέρα-δώθε με τον καφέ στο χέρι. Έπειτα, μας άρεσε η ιδέα ενός πικνίκ στην πόλη στη μέση της εβδομάδας! Έτσι οι συναντήσεις μας είχαν αέρα εκδρομής!
Άρχισαμε λοιπόν να φέρνουμε ό,τι είχαμε ευχαρίστηση: μπισκότα, κριτσίνια, φρούτα, αλλά και κάτι που είχαμε φτιάξει μόνες μας όταν είχαμε το χρόνο. Πώς να ξεχάσω την τάρτα λεμόνι της Χαράς, την μπουγάτσα της Αγγέλας, τα ρολάκια κανέλλας της Θεώνης ή τα κλασικά πλέον ποπ-κορν της Τζένης; Η δική μου συμβολή συνήθως περιλάμβανε κέικ ή μπισκότα γιατί περνάω «φάση φουρνίσματος»!
 
Αυτή λοιπόν είναι μια εύκολη συνταγή για νηστίσιμο κέικ που είχα βρει στο βιβλίο μαγειρικής της Σοφίας Σκούρα του 1966! Το κληρονόμησα από τη συγχωρεμένη τη γιαγιάκα μου... Είναι μια συνταγή που λατρεύω γιατί τα υλικά δε χρειάζονται χτύπημα, μόνο ανακάτεμα, οπότε σε λίγα λεπτά το μίγμα είναι έτοιμο! Φυσικά με τα χρόνια έχω κάνει αρκετές αλλαγές. Έχω π.χ. μειώσει σημαντικά τη ζάχαρη και αυξήσει την ποσότητα των ξερών φρούτων. Έχω αντικαταστήσει τις σταφίδες της αρχικής συνταγής με ξερά βερίκοκα που βρίσκω πολύ πιο γευστικά. Και έχω καταργήσει εντελώς τα «κανελλογαρύφαλλα» που για μένα σκεπάζουν όλες τις άλλες γεύσεις. Οπότε οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, πειραματιστείτε και εσείς!


Υλικά
  • 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια θρυμματισμένα (προαιρετικά)
  • 1 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα βερίκοκα και τα καρύδια αν χρησιμοποιούμε και ανακατεύουμε ("αλευρώνοντας" τα φρούτα, αποφεύγουμε να πέφτουν στον πάτο της φόρμας).
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού - προσοχή ο χυμός να είναι σε αρκετά μεγαλύτερο δοχείο γιατί με τη σόδα θα αφρίσει!
  4. Προσθέτουμε όλα τα υγρά (χυμό, κονιάκ, λάδι) στα στερεά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
  5. Αδειάζουμε σε λαδωμένη φόρμα μήκους 35εκ (ή στρογγυλή αντίστοιχης χωρητικότητας) και ψήνουμε περίπου για 1 ώρα μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε μέσα στο κέικ.
  6. Όταν ψηθεί και κρυώσει λίγο, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή όρεξη!

* Για όσους δε γνωρίζουν, ο Ευκάλυπτος είναι ένα καφέ στο πάρκο "Κομμένο Μπεντένι" - ένα πάρκο με παιδικές χαρές και διαδρομές για τρέξιμο ή ποδηλασία που έχει διαμορφωθεί στην τάφρο των ενετικών τειχών του Ηρακλείου. Ακριβώς δίπλα από το καφέ, υπάρχουν δημόσια τραπέζια πικνίκ κάτω από τους ευκαλύπτους. Μαγεία...


Σχόλια

  1. Γιαμ γιαμ.....κριμα που δεν τολμούσα να σας ακολουθώ από τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τα Χριστούγεννα τι νομίζεις;; Το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακρυά!! Και θα αρχίσουν πάλι το νωχελικά απογεύματα κάτω από τους ευκάλυπτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...και αρχισα να να συνηθίζω την κατηφορα του Παιδοκυπου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες μετά να μας πιάσει νοσταλγία για τον Παιδόκηπο;; Θα το κάνουμε εναλλάξ!! Και ο εξωτερικός χώρος του Παιδόκηπου είναι ωραίος, με εξαιρετική θέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου