Με αφορμή το Πάρτι στο Ποτάμι, μεταφερόμαστε στον Σχηματισμό Μόρισον (Δυτικές ΗΠΑ) όπου, 150 εκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρχε δάσος πλάι σε ποτάμι που φιλοξενούσε δεινόσαυρους, πτεροδάκτυλους, κροκόδειλους, φίδια, βάτραχους, χελώνες, σαύρες, σαλαμάνδρες κι ακρίδες. Ας τα ανακαλύψουμε στο κρυπτόλεξο!
Παγκοσμίως έχουν ανακαλυφθεί περίπου 700 είδη δεινοσαύρων, από πολύ μικρούληδες στο μέγεθος ενός κοτόπουλου μέχρι τεράστιοι με μήκος όσο περίπου μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Αν και στις ταινίες οι δεινόσαυροι παρουσιάζονται κάπως … τρομακτικοί, οι περισσότεροι ήταν χορτοφάγοι, όπως ο Βροντόσαυρος Μπαμπάς Δου. Οι Βροντόσαυροι, που πήραν το όνομά τους από τις λέξεις «βροντή» και «σαύρα», είχαν μακρύ, λεπτό λαιμό, μικρό κεφάλι, ογκώδη κορμό και μακριά ουρά σαν μαστίγιο. Εκτιμάται ότι είχαν μήκος 19–22 μέτρα και βάρος 14–17 τόνους. Άλλα διάσημα είδη δεινοσαύρων είναι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, ο Τρικεράτωψ, ο Σπινόσαυρος και ο Στεγόσαυρος,
Εικονογράφηση Σεραφείμ Στρουμπής/ Φωτογραφία από Ad Meskens - Own work, CC BY-SA 3.0
Εικονογράφηση Σεραφείμ Στρουμπής/ Φωτογραφία από Steven U. Vidovic, David M. Martill, Matthew Martyniuk, - Own work
Τόσο οι δεινόσαυροι, όσο και οι πτεροδάκτυλοι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα όταν η Γη συγκρούστηκε με αστεροειδή. Μαζί τους εξαφανίστηκαν και τα περισσότερα ζώα εκείνης της περιόδου, κάποια όμως, όπως οι κροκόδειλοι, τα φίδια, οι βάτραχοι, οι χελώνες, οι σαύρες, οι σαλαμάνδρες κι οι ακρίδες, κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.
Ας παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης για να δούμε αν θυμόμαστε τα προϊστορικά ζώα!
Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν ήταν η πρώτη που γνώρισε η Γη. Το βράδυ του πάρτι, όταν ο Μπαμπάς Φου άρχισε να λέει ιστορίες για τέρατα με τεράστια σαγόνια, σουβλερά δόντια και πτερύγια στην πλάτη, αναφερόταν στον Διμετροδόντα, ένα ζώο που έζησε 40 εκατομμύρια χρόνια πριν τους δεινόσαυρους! Το όνομά του προέρχεται από τα δύο είδη (=μέτρα) δοντιών που είχε, Αυτό όμως που χαρακτήριζε κυρίως τον Διμετρόδοντα ήταν το εντυπωσιακό πτερύγιο στην πλάτη, που πιθανώς χρησίμευε στην ταχύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του!
Εικονογράφηση Σεραφείμ Στρουμπής/ Φωτογραφία από Postdlf, CC BY-SA 3.0
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου