Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σπηλιά: δραστηριότητα βασισμένη στο βιβλίο Ο Λύκος και η Πεταλούδα

Η ιστορία του λύκου και της πεταλούδας προσφέρεται για πολλές δράσεις με τα παιδιά, τόσο στο σπίτι όσο στο σχολείο, που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία. Σήμερα σας προτείνω τη δραστηριότητα «Σπηλιά», εμπνευσμένη από τη σπηλιά που ανακάλυψαν ο λύκος και η πεταλούδα.


Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναζητώντας στο διαδίκτυο εικόνες σπηλαίων και εξηγώντας στα παιδιά με απλά λόγια πώς φτιάχνονται οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι σταλακτίτες δημιουργούνται από το νερό της βροχής που περιέχει ένα είδος αλατιού, το ασβέστιο. Καθώς οι σταγόνες της βροχής στάζουν, αφήνουν στην οροφή της σπηλιάς ασβέστιο. Ο ένας κόκκος ασβεστίου κάθεται πάνω στον άλλο και σιγά-σιγά σχηματίζονται οι σταλακτίτες. Όταν οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στο δάπεδο της σπηλιάς, αφήνουν κι εκεί ασβέστιο, σχηματίζοντας τους σταλαγμίτες

Φωτογραφία: Pixabay

Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε με τα παιδιά για τις σπηλαιογραφίες που δημιούργησαν οι άνθρωποι της λίθινης εποχής. Καθώς το κλίμα ήταν τότε ψυχρότερο απ’ ό,τι σήμερα, οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο στα σπήλαια. Σε πολλά από αυτά, έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες, δηλαδή εικόνες ζωγραφισμένες με μαύρο και κόκκινο χρώμα ή χαραγμένες στα τοιχώματα των σπηλαίων. Οι εικόνες αναπαριστούν κυρίως ζώα, αλλά και ανθρώπους να τα κυνηγούν. Συχνά βλέπουμε αποτυπώματα χεριών, σαν να ήθελαν οι καλλιτέχνες να αφήσουν την υπογραφή τους κάτω από την εικόνα που είχαν σχεδιάσει. 

Φωτογραφία: Pixabay

Στη σπηλιά, ο λύκος και η πεταλούδα ανακάλυψαν και νυχτερίδες που είναι σπηλαιόφιλα ζώα, δηλαδή ζουν εντός και εκτός των σπηλαίων τα οποία χρησιμοποιούν ως χώρους διανυκτέρευσης, διαχείμανσης, ζευγαρώματος, αναπαραγωγής και ανάθρεψης των μικρών τους. 

Φωτογραφία: Pixabay

Στη συνέχεια, τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους σπηλιά (ομαδικά ή ατομικά), ακούγοντας «προϊστορική» μουσική

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • Craft χαρτί του μέτρου για ομαδικό έργο (από 1 μέτρο για κάθε 6 παιδιά) ή σε μέγεθος Α3 για ατομικά έργα (μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανοιγμένες καφέ σακούλες μπακάλη ή κανσόν σε ανοιχτό καφέ)
  • Το πατρόν εδώ για να κόψουμε νυχτερίδες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες
  • Κανσόν (μαύρο, καφέ και κόκκινο)
  • Κόλλες στικ
  • Mαρκαδόρους ή/ και λαδοπαστέλ (σε χρώματα κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί και καφέ) 
Τα παιδιά (ή εμείς αν δεν μπορούν) κόβουν νυχτερίδες (σε μαύρο κανσόν), σταλακτίτες και σταλαγμίτες (σε καφέ κανσόν) και αποτυπώματα χεριών (σε κόκκινο κανσόν) χρησιμοποιώντας το πατρόν. 



Στη συνέχεια, τα κολλούν στο χαρτί και ζωγραφίζουν σχέδια εμπνευσμένα από τις σπηλαιογραφίες που είδαμε, όπως ζώα και κυνηγούς, αποτυπώματα των δικών τους χεριών κ.λπ. 



Δείτε το βίντεο της δραστηριότητας:



Για όλες τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με αφορμή την ιστορία του λύκου και της πεταλούδας, πατήστε εδώ.

Ακούστε το τραγούδι του λύκου και της πεταλούδας εδώ.

Καλή διασκέδαση!


Σχόλια