Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπογιά-κόλλα 2 σε 1 για ζωγραφική και κολλάζ μαζί!

Αναζητώντας εναλλακτικά μέσα ζωγραφικής, δοκιμάσαμε με τη Σοφία, μετά την μπογιά που φουσκώνει, μια μπογιά που φτιάχνεται με αφρό ξυρίσματος και λευκή κόλλα χειροτεχνίας

Επειδή περιέχει αφρό ξυρίσματος, αυτή η μπογιά είναι προφανώς πολύ αφράτη κι έτσι, όταν θα στεγνώσει, η ζωγραφιά σας θα έχει όγκο. Επειδή όμως έχει και κόλλα, μπορείτε πάνω στη ζωγραφιά σας να κολλήσετε ό,τι θέλετε. Εγώ έχω μια σακούλα με διάφορα υπόλοιπα από προηγούμενες κατασκευές: κομματάκια από χρωματιστές τσόχες, χαρτιά γλασέ, αφρώδη φύλλα, ύφασμα, καθαριστικά πίπας. Εσείς φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι σας βρίσκεται ή θέλει το παιδί για να δημιουργήσει: φτερά, κουμπιά, ματάκια, πομ πομ… Ζωγραφική και κολλάζ μαζί ή αλλιώς μικτή τεχνική σε όλο της το μεγαλείο!



Πώς φτιάχνεται η μπογιά-κόλλα;
  • Ένα μέρος αφρός ξυρίσματος κλασικός (όχι gel)
  • Ένα μέρος λευκή κόλλα χειροτεχνίας
  • Λίγη έτοιμη ρευστή μπογιά/ τέμπερα/ δακτυλομπογιά ή λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής για να χρωματίσετε την μπογιά σας
  • Glitter (προαιρετικό)
Ανακατέψτε όλα τα υλικά και είστε έτοιμοι να ζωγραφίσετε! Απλώστε με πινέλο πάνω σε χαρτόνι μπόλικη μπογιά για να έχει όγκο. Εμείς αφήσαμε την πρώτη δόση λευκή, προσθέτοντας όμως αρκετό glitter. Ο αρχικός στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα χιονάνθρωπο πάνω σε μπλε χαρτόνι και να του κολλήσουμε μετά μάτια, μύτη κ.λπ. Τελικά όμως η Σοφία αποφάσισε να «σκεπάσει με χιόνι όλο το χαρτί» και με έβαλε να της κόβω κομματάκια για να φτιάξει σπίτια με καμινάδες.



Τη δεύτερη δόση τη βάψαμε μπλε (με μπόλικο glitter γιατί φυσικά αρέσει της Σοφίας να το ρίχνει) για να φτιάξουμε βυθό. Όσο η Σοφία άπλωνε την μπογιά, εγώ έκοβα ψαράκια, τα οποία μετά κόλλησε στο «νερό». Κάποια στιγμή που βαρέθηκε, έβγαλα κι εγώ λίγο το άχτι μου, φτιάχνοντας ένα ήλιο από καθαριστικό πίπας και λεπτές λωρίδες από πορτοκαλί χαρτί γλασέ!  



Τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε:
  • Η μπογιά-κόλλα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να στεγνώσει – αφήστε τη ζωγραφιά σας ιδανικά ολόκληρο το βράδυ.
  • Επειδή περιέχει κόλλα, αν ακουμπήσει κάπου και στεγνώσει, μετά θα χρειαστεί λίγο τρίψιμο παραπάνω να καθαριστεί (με νερό). Οπότε απλώστε στο τραπέζι σας εφημερίδες ή ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο, φορέστε στο παιδί ποδίτσα κ.λπ.
  • Μην ανησυχείτε για το έντονο άρωμα του αφρού ξυρίσματος. Ίσως να φταίει το ανακάτεμα με την κόλλα, πάντως μετά από λίγο μυρίζει ελάχιστα.
Καλή διασκέδαση!

Σχόλια