Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι είμαστε «μπαμπάς» και μαμά είναι το γαλάζιο πουλάκι!

Οι ειδικοί λένε ότι τα πρώτα μαμά-μπαμπά του παιδιού δε σημαίνουν κάτι, απλώς είναι οι πιο εύκολοι φθόγγοι που μπορεί να προφέρει. Πράγματι, μέχρι πρότινος η Σοφία περνούσε φάσεις που αποκαλούσε τα πάντα «μπαμπά» ενώ, λίγες μέρες μετά, όλα περιγράφονταν από τη λέξη «μαμά». Τελευταία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι «μπαμπάς» είναι προσφώνηση. Ποιανού προσφώνηση δε φαίνεται να έχει σημασία. «Μπαμπά» φωνάζει όταν ξυπνάει κάθε πρωί ή απόγευμα για να τραβήξει την προσοχή μας. «Μπαμπά» επαναλαμβάνει όταν μπουσουλάει ξοπίσω μου καθώς εγώ μετακινούμαι από δωμάτιο σε δωμάτιο. «Μπαμπά» αποκαλεί και οποιονδήποτε έρχεται στο σπίτι μας, γυναίκα ή άνδρα, μικρό ή μεγάλο, δείχνοντάς τον με το δάχτυλο.

Κι αν όλοι είμαστε «μπαμπάς», ποια είναι η μαμά; Η μαμά είναι το γαλάζιο πουλάκι σε ένα παιδικό βιβλίο που μας χάρισε η φίλη μας η Χαρά. Είναι ένα πολύ ωραίο και τρυφερό βιβλίο με κλωστές που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το πουλάκι αυτό φτιάχνει λίγο-λίγο τη φωλιά του για να ξεχειμωνιάσει και να γεννήσει τα αυγουλάκια του. Σε κάθε σελίδα η φωλιά μεγαλώνει κατά μία κλωστή - στην τελευταία η φωλιά βγαίνει με pop-up και από μέσα ξεπροβάλλουν τέσσερα μωρά πουλάκια, ενώ το γαλάζιο πουλί πετά από πάνω τους κρατώντας στο ράμφος του ένα σκουληκάκι για φαγητό. «Μαμά!» φωνάζει η Σοφία κάθε φορά που φτάνουμε στην τελευταία σελίδα και δείχνει το γαλάζιο πουλί με το δαχτυλάκι της.

"Ένα πουλάκι φτιάχνει τη φωλιά του", Εκδόσεις Σαββάλας

Συμπέρασμα: καλά τα έχει καταλάβει το παιδί! «Όλοι γυρίζουν όταν τους φωνάζω 'μπαμπά', αλλά αυτή που (συνήθως) με ταΐζει είναι μαμά». Τόσο απλά. Γιατί να μπερδευόμαστε;;

Σχόλια

  1. Καλημέρα Χριστινάκι και Σοφία! Σωστή η μικρή, μαμά είναι ώντος το γαλάζιο πουλάκι, αυτή που φροντίζει, ταϊζει και θρέφει σωματικά και ψυχικά. Φυσικά, πρέπει να πούμε εδώ αυτό που δεν ξέρει ακόμη, είναι οτί πολλές φορές, ο μπαμπάς είναι αυτός που πετάει και ψάχνει τα σκουλικάκια, το δίνει στην μαμά να το προσφέρει γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι νόστιμα και πιο ζουμερά τα σκουλικάκια απο το ράμφος της μαμάς! Καλό ΣΚ να έχετε και καλές πτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικα πολυ ωραιο το βιβλιο το εχουμε και εμεις!!! Αχ αυτη η μαμα! Η σοφουλα εχει πιασει το νοημα απο τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θέλω και μιλάω;; Δυο μέρες αφού έγραψα το post την έπιασε τη Σοφία μια μαμακίαση άνευ προηγούμενου!! Μην τύχει και με δει ή με ακούσει ενώ είναι με τον μπαμπά της: αρχίζει και φωνάζει "μαμά, μαμά" επίμονα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου